• Gratis proefkaartje
  • Gratis verzenden
  • De hipste en mooiste kaarten

Eén van de leukste, maar misschien ook moeilijkste taken tijdens je zwangerschap is het kiezen van een naam voor jullie baby. Je wilt natuurlijk die ene leuke, originele naam bedenken, die helemaal bij jullie en jullie kindje past. Een hele uitdaging! Hier een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een babynaam.

Begin op tijd

Wacht niet te lang met het verzinnen van namen. Niet alleen zal het even duren voor jullie een naam hebben waar je beiden enthousiast over bent, ook heb je dan tijd om aan de naam te wennen, hem vast uit te proberen op en te zien of hij stand houdt. Houd lijstjes bij, zodat je leuke babynamen niet vergeet als ze je te binnen schieten.

Maak van de voorletters geen rare combi

Als je je kindje meerdere voornamen wilt geven, let dan even op de combinatie die de voorletters zullen vormen. Ook kan het verwarrend zijn als meerdere mensen in het gezin dezelfde voorletters hebben. Voor wie is nu die post die binnenkomt?

Geen rare betekenis?

Je doet er goed aan altijd even de betekenis op te zoeken van je babynaam. De meeste namen hebben een betekenis, gebaseerd op een religieuze of historische achtergrond. Zoek het met een namentool gemakkelijk op en voorkom dat de naam een andere betekenis heeft die je bedoelt.

Uitspraak of spelling babynaam

Sommige ouders schrijven een mooie, maar vaak voorkomende babynaam een unieke manier, zodat ie toch wat origineler wordt. Als je dit doet, bedenk dan wel dat je kind in de toekomst altijd zal moeten toelichten hoe je zijn of haar naam schrijft.

Ook bijzondere namen met een aparte uitspraak of spelling kunnen een tikkeltje lastig worden wanneer je kind keer op keer moet uitleggen of voordoen wat de juiste manier van zeggen of schrijven is.

Populariteit

Babynamen zijn erg trendgevoelig. In de loop der jaren is de top 20 van jongens- en meisjesnamen enorm veranderd. Is het erg dat er misschien nog één of twee kinderen met dezelfde naam in de klas van jouw kind zitten? Of wil je juist per se een hele unieke naam? Als je wil weten hoe vaak een naam in een bepaald jaar aan een kind is gegeven in Nederland, kun je ‘m opzoeken in de Nederlandse Voornamenbank. Zo weet je of de door jou gekozen babynaam heel populair is of juist niet.

Tevreden

Met de naam van jullie kind hebben jullie je hele leven nog te maken. Zorg ervoor dat jullie de naam allebei leuk vinden. Je kunt beter even samen verder zoeken dan dat één van beiden zich schikt in een naam die niet helemaal goed voelt.